Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schůzka 21.5.2019

   V úterý 23. dubna 2019 od 17 00 hodin jsme se sešli na dalším setkání našeho houbařského spolku. K určení bylo doneseno několik hub, z jedlých např. závojenka podtrnka, čirůvka májovka, čirůvka topolová (někdy nahořklá), pečárka polní, třepenitka maková, křehutka hnědošedá (bezvýznamná), opěnka měnlivá, bolcovitka Jidášovo ucho, kališník obecný neboli chřapáč obecný (vzácná houba), hnojník inkoustový (pozor na alkohol – antabusový efekt). Z jedovatých zvonkovka a závojenka jarní (obě smrtelně jedovaté), třepenitka svazčitá a ucháč obecný.
Přednášku měl dělat Jaroslav Malý (jedovaté houby), ale ten se pro nemoc omluvil a Michal Mikšík který měl Jardu Malého nahradit, mi ráno v době konání této naší schůzky zavolal, že pro pracovní vytížení v daný čas také nemůže. Po dohodě jsem přednášejícího vzal na sebe, promítl fotky různých hub, nejdříve ty, co právě rostou. Potom jsem namátkou ukazoval různé druhy hub, u některých jsem pověděl různé zajímavosti, odlišnosti podobných hub (např. kovář, koloděj) a asi po půldruhé hodině skončil.


majovka.jpg

Čirůvka májovka
 

Přednáška byla taková „z nouze ctnost“, ale tematickou přednášku s nakopírováním vybraných fotek hub za čtyři hodiny zkrátka neuděláte. Kupodivu se ale líbila a byla odměněna potleskem.
K dispozici bylo také zapůjčení mykologické literatury, kterou přinesl Jiří Merta.

Daniel Kvasnička

 

Náhledy fotografií ze složky Schůzka 21.5.2019