Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schůzka 19.3.2019

            V úterý 19. března 2019 od 17 00 hodin jsme se sešli na dalším setkání našeho houbařského spolku.
K určení bylo doneseno několik málo hub, penízovka sametonohá, štítovka jelení, léčivý březovník obecný
i outkovka pestrá.

            Dále následovala přednáška Oldřicha Jindřicha, mykologickou Evropou uznávaného odborníka na rod Ramaria (česky kuřátka):
 

Jarní houby
 

            Začal lupenatou houbou, která vyrůstá již na konci března, a to šťavnatkou březnovkou. Pro její vzácnost se však nedoporučuje sbírat. Poučili jsme se, že v tuto dobu rostou nejvíce vřeckovýtrusé houby, jako první ohnivce (rakouský, šarlatový, jurský, zimní), na lískách kornice otroubičnatá. Začátkem dubna můžeme nalézt jedlou destici chřapáčovou, jedovaté ucháče (obecný, svazčitý, čepcový, obrovský), které obsahují jed giromitrin, až po výbornou kačenku českou. Koncem dubna začínají růst různé druhy smržů (obecný, polovolný, pražský, aj.). V květnu již v hojném počtu rostou lupenaté houby čirůvky májovky, závojenky podtrnky, závojenky hlohové, ale také jedovaté vláknice začervenalé, která je zdánlivě podobná májovce. Ale stačí se podívat na velmi husté a bělavé lupeny májovky a srovnat je s řidšími, u starších plodnic narůžovělými, lupeny této vláknice.

            Během přednášky nás pan Jindřich zasvětil do mikroskopie vřeckovýtrusých hub, kde, podle druhu houby, je ve vřecku různý počet výtrusů, většinou pak osm. Po dozrání výtrusů vřecka v horní části praskají a vyhazují zralé výtrusy.

            Přednáška byla velice zajímavá, kterou jsme na konci odměnili velkým potleskem.       

 

Daniel Kvasnička        

 

Náhledy fotografií ze složky Schůzka 19.3.2019