Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schůzka 19.2.2019

            V úterý 19. února 2019 od 17 00 hodin jsme se sešli na dalším setkání našeho houbařského spolku.
K určení bylo doneseno několik málo hub, např. kržatka zimní, rosolozub mozkovitý, bolcovitka huspenitá, dřevnatka mnohotvárná, outkovka pestrá, pařezník obecný, síťkovec dubový, jehnědka olšová a jako jediná jedlá penízovka sametonohá.

            Dále následovala přednáška Terezy Tejklové, členky výboru ČMS  
 

 

Méně známé jedlé houby
 

 

            Začala houbami hřibovitými, u nás se vyskytujícími sporadicky (např. hřibem nachovýtrusým, šiškovcem černým) po chutnou lupenatou hřibotvarou houbu slizáka mazlavého. Pokračovala lupenatými houbami, především holubinkami a ryzci. U těchto hub znovu řekla pro nás již známou poučku o kulovitých buňkách platících pro tuto skupinu, podle které je snadno poznáme (ostatní houby na třeni „vlákní“). Pokud roní mléko, je to ryzec, pokud ne, je to holubinka. Další fází u holubinky je ochutnání. Pokud pálí, nechat ji na místě, pokud ne, dát do košíku. U ryzce spolehlivě sbíráme ty, které roní oranžové mléko.

            Tereza mluvila i o zaměnitelnosti hub (např. výborná opěnka měnlivá a jí velmi podobná smrtelně jedovatá čepičatka jehličnanová) i o chuti jedlých hub.

            Přednáška byla velice zajímavá, takže jsme si nevšimli ani její délky.

Výbornou přednášku jsme na konci odměnili velkým potleskem.                        

K dispozici bylo také zapůjčení mykologické literatury, kterou přinesl Jiří Merta.

                                                                                                                                              Daniel Kvasnička

 

Náhledy fotografií ze složky Schůzka 19.2.2019