Schůzka 19.2.2019
V úterý 19. února 2019 od 17 00 hodin jsme se sešli na dalším setkání našeho houbařského spolku.
K určení bylo doneseno několik málo hub, např. kržatka zimní, rosolozub mozkovitý, bolcovitka huspenitá, dřevnatka mnohotvárná, outkovka pestrá, pařezník obecný, síťkovec dubový, jehnědka olšová a jako jediná jedlá penízovka sametonohá.
Dále následovala přednáška Terezy Tejklové, členky výboru ČMS
Méně známé jedlé houby
Začala houbami hřibovitými, u nás se vyskytujícími sporadicky (např. hřibem nachovýtrusým, šiškovcem černým) po chutnou lupenatou hřibotvarou houbu slizáka mazlavého. Pokračovala lupenatými houbami, především holubinkami a ryzci. U těchto hub znovu řekla pro nás již známou poučku o kulovitých buňkách platících pro tuto skupinu, podle které je snadno poznáme (ostatní houby na třeni „vlákní“). Pokud roní mléko, je to ryzec, pokud ne, je to holubinka. Další fází u holubinky je ochutnání. Pokud pálí, nechat ji na místě, pokud ne, dát do košíku. U ryzce spolehlivě sbíráme ty, které roní oranžové mléko.
Tereza mluvila i o zaměnitelnosti hub (např. výborná opěnka měnlivá a jí velmi podobná smrtelně jedovatá čepičatka jehličnanová) i o chuti jedlých hub.
Přednáška byla velice zajímavá, takže jsme si nevšimli ani její délky.
Výbornou přednášku jsme na konci odměnili velkým potleskem.
K dispozici bylo také zapůjčení mykologické literatury, kterou přinesl Jiří Merta.
Daniel Kvasnička
Náhledy fotografií ze složky Schůzka 19.2.2019