Jdi na obsah Jdi na menu
 


Focení na Kokořínsku

8. 5. 2016

Focení na Kokořínsku

 

            Dne 5.5.2016 jsem se vydal na pozvání Jardy Malého do Mělníku a následně potom na Kokořínsko fotit smrže polovolného (Mitrophora semilibera), kterého ještě nemám pořádně nafoceného. Na výpravu jsem pozval také J. Mertu a J. Čepeláka – víc očí víc vidí. J

            Jeli jsme vlakem na nádraží do Mělníka, kde na nás Jarda s autem již čekal. Naložili jsme baťohy do kufru a vyrazili.

            Šli jsme na jisto, nejdříve lesní cestou a později jsme hledali kolem cesty v kopřivách, až jsme našli a každý měl svůj nález tohoto smrže.

            Já jsem zaklekl s foťákem k tomu pro mě nejfotogeničtějšímu, o ostatní jsem se nestaral, a fotil asi půl hodiny (obr. 1). Ještě jsem vyfotil trojičku už starších (obr. 2) .

dan_1.jpg

 

dan_2.jpg

            Najednou Jirka Čepelák zavolal, že našel obrovského smrže (obr. 3). Jarda mu řekl, že tam podobného, většího, už našel, ale neví, kam by ho zařadil. Nakonec zavolal dalšímu mykologovi, Janu Borovičkovi, jestli by ho nemohl molekulárně určit. Takže zatím jsme všichni zvědaví, co to bude zač.
dan_3.jpg

            Po asi necelém dvouhodinovém hledání a focení jsme se všichni vyfotili (obr. 4) a šli k autu. Odtud nás Jarda dovezl na mělnické nádraží. Za necelou hodinu jsme byli v Poděbradech.

dan_4.jpg

 

Jardo, děkujeme!

 

 

Daniel Kvasnička

http://www.nahuby.sk/fotogalerie_autora.php?uzivatel_id=11783

kvasnicka.daniel@gmail.com